Przyzwyczajeni do zakupów najbardziej popularnych - pomarańczy, mandarynek, grapefruitów, bananów nie zawsze decydujemy się na poznanie tych najciekawszych, najosobliwszych. Warto więc odkryć te smaczne, słodkie, soczyste owoce o niezwykłych
kształtach i kolorach. Mają ciekawy smak, choć inny niż te polskie, ale podobnie jak rodzime jabłka czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika. Na dodatek zwykłą potrawę potrafią zamienić w wyjątkowe danie. A może warto wprowadzić zwyczaj częstowania gości obok filiżanki herbaty czy kawy rozmaitymi owocami zarówno rodzimymi jak i egzotycznymi? Podane na różne sposoby, w postaci orzeźwiających deserów, sałatek czy soków będą doskonałym i zdrowym poczęstunkiem.

Liczi
Ojczyzną liczi są południowe Chiny, stąd owoc ten często nazywany jest chińską śliwką. Rośnie w gronach i tak jest przechowywany po zerwaniu z drzewa. Oryginalne owoce kształtem i jaskrawym zabarwieniem przypominają truskawkę lub malinę. Pod kruchą, łamliwą jak skorupka jajka, pokrytą brodawkami skórką znajduje się soczysty miąższ o łagodnym, niezwykle aromatycznym, podobnym do truskawki, smaku. Owoce liczi spożywa się wyłącznie na surowo. Trzeba pamiętać, że są bardzo nietrwałe. Miąższ liczi
zawiera węglowodany, potas oraz duże ilości witaminy C. Owoce liczi dobrze smakują polane śmietaną i sokiem cytrynowym oraz posypane cukrem.

Papaja
Typowa roślina klimatu gorącego, zwrotnikowego. Kształtem i smakiem przypomina nieco melony. Owoc okryty jest zieloną skórką, zmieniającą swą barwę w czasie dojrzewania na żółtą. Wewnątrz pomarańczowego miąższu znajduje się gniazdo nasienne zawierające ciemne pestki. Miąższ papai jest słodki, lekko mdły, o silnym i przyjemnym aromacie. Najlepiej jeść ją na surowo, skropioną sokiem z cytryny lub limonki. Jest owocem niskokalorycznym, zawiera 10 do 12% cukru, natomiast aż 85% witaminy C tj. dwa razy więcej niż owoce cytrusowe.

Karambola
Złocistożółta karambola wywodzi się z Indonezji. Owoc jej jest wydłużony z 4 lub 5 wyraźnymi żebrami, wskutek czego na przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Skórka jest cienka, delikatna, pokryta woskowym nalotem. Spotykamy ją w dwóch odmianach. Ta o lekko słodkim smacznym miąższu - wspaniała do spożycia na surowo oraz ta bardziej kwaśna - idealna na konfitury i galaretki oraz jako dodatek do ostrych sosów korzennych. Karambola zawiera kwas szczawiowy, nadający jej szczególny ostry smak oraz
dużo witaminy C, sporo magnezu, żelaza oraz beta-karotenu.

Rambutan
Niezwykle oryginalny owoc popularnie uprawiany w Malezji. Pod kosmatą okrywą złożoną z wiotkich delikatnych czerwono-purpurowych kolców o zielonkawym połysku, znajduje się lekko wydłużony owoc przypominający liczi. Miąższ jest biały, galaretowaty soczysty, aromatyczny i orzeźwiający, ma kwaskowaty smak i zawiera dużo witaminy C. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Rambutany są nietrwałe, nie
nadają się do przechowywania.

Physalis – miechunka
Zwana peruwiańską wiśnią, pochodzi z Ameryki Południowej. Jej dekoracyjne, pomarańczowe owoce mają smak słodko-kwaśny, orzeźwiający, nieco zbliżony do pomidorów. Można spożywać je na surowo lub w postaci konfitur. Sprzedawane są w łupinkach, czyli jasnobrązowych wyschniętych kielichach kwiatowych. W takiej też postaci używa się ich do dekoracji dań mięsnych, deserów lub sałatek. Miechunka jest bogata w witaminę C. Przechowywać należy ją w suchym miejscu, gdyż wrażliwa jest na wilgoć i pleśnieje.

Persymona, Kaki, Sharon
Pod tymi nazwami kryje się pomarańczowy owoc rosnący w krajach o ciepłym klimacie, w śródziemnomorskiej części Europy i w Afryce Północnej. Wielkością, kształtem, gładką i błyszczącą skórką przypomina pomidora. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą konsystencję, lekko słodką niezbyt aromatyczną. Nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Sharon ma właściwości lekko przeczyszczające, bogaty jest w garbniki i karoten, zawiera duże ilości witaminy A i C.

Flaszowiec peruwiański Cheriomoya (Czerymoja)
Zwany jabłkiem budyniowym, powszechnie uprawiany jest w Chile. Owoc wielkości pięści kształtem swoim przypomina nieco serce. Ciemnozielona skórka owocu jest miękka oraz porowata, z łuseczkowatą strukturą. Miąższ jest mięsisty, miękki, o ciekawym słodkim smaku, podobnym do mieszanki ananasa, mango i truskawki. Owoc jest bardzo zdrowy, zawiera witaminę C, wapń i fosfor.

Mango
Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Owoc mango jest pestkowcem. Około 55% owocu stanowi miąższ, resztę stanowi nasienie – pestka. Owoc jest na ogół wydłużony i spłaszczony. Skórka cienka, gładka, ma początkowo barwę ciemnozieloną, przechodzącą później w różne odcienie żółto-złoto-czerwone. Miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty o posmaku żywicznym. Mango zawiera ok. 17% węglowodanów i od 0,3 do 0,7 % białka, co świadczy o dużej wartości odżywczej tego owocu. Ponadto jest dobrym źródłem soli mineralnych i witamin, zwłaszcza A i C. Pokrojony miąższ używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek i potrwa mięsnych. Owoce mango u alergików mogą powodować podrażnienia skóry.

Pamelo, Pomelo, Pomarańcza olbrzymia
To największy owoc z rodziny cytrusów. Pochodzi z Azji południowo wschodniej. Owoc przypomina duży grejpfrut o żółtej, żółtozielonej lub różowej dość grubej skórce. Miąższ podzielony jest na ściśle przylegające do siebie cząstki otoczone błoną. Miąższ Pamelo jest bardzo smaczny, żółtawy lub różowy, mniej gorzki od grejpfruta. Jada się je na surowo, same albo w sałatkach. Pamelo zawiera sole mineralne i witaminy, zwłaszcza C.

Pobierz cały artykuł