XXIV Krajowe Dni Ziemniaka - Kalinowa 2017

Imprezy odbywają się: w sobotę 26.08. w godz. 10.00-16.00 i niedzielę 27.08. w godz. 9.00-16.00

Wystawa maszyn i środków do produkcji ziemniaków oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej

Oferta odmianowa firm i hodowli roślin (kwalifikowane sadzeniaki i nasiona)

Zwiedzanie poletek demonstracyjnych odmian ziemniaka zarejestrowanych w Polsce

Zwiedzanie poletek demonstracyjnych odmian cebuli

Zwiedzanie pola demonstracyjnego ziemniaka z programami ochrony i nawożenia ziemniaka

Zwiedzanie poletek demonstracyjnych ziemniaka z błędami agrotechnicznymi

Demonstracja pracy maszyn do technologii produkcji i zbioru ziemniaków

Wystawa odmian oraz prezentacja objawów chorób i szkodników wraz z konsultacją metod zwalczania

Pokaz kulinarny potraw z ziemniaka

Konkurs kulinarny na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka

Konkursy z „sieradzką pyrką” w roli głównej

Doradztwo w zakresie postępu biologicznego, technologicznego, organizacyjnego i marketingu

Kiermasze, potrawy z ziemniaków, występy regionalnych zespołów artystycznych

Kiermasze: kwiatów, krzewów i urządzeń do ogrodu

Wydawnictwa rolnicze

Program pokazów, konkursów i seminariów szkoleniowych

SOBOTA, 26 sierpnia

10.00 – 16.00 – Wystawa rolnicza i ogrodnicza

11.00 – 11.30 – Oficjalne otwarcie XXIV Krajowych Dni Ziemniaka

11.00 – 15.00 – Pokaz polowy pracy maszyn do sadzenia, pielęgnacji i zbioru ziemniaka

12.00 – 12.50 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Ochrona ziemniaka przed szkodnikami

12.50 – 13.40 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Choroby ziemniaka- nowe, stare problemy

13.40 – 14.30 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Technologia uprawy na najwcześniejszy zbiór

14.30 – 15.20 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Racjonalne nawożenie plantacji ziemniaka

15.20 – 16.00 – Seminarium szkoleniowo-dyskusyjne: Jak zwiększyć konkurencyjność ziemniaka

18.00 – 20.00 – Uroczyste spotkanie wystawców i zaproszonych gości – występ artystów Filharmonii

Łódzkiej i Teatru Wielkiego w Łodzi – wykonanie opery Straszny Dwór S. Moniuszki

NIEDZIELA, 27 sierpnia

09.00 – 16.00 – Wystawa rolnicza i ogrodnicza

10.00 – 15.00 – Pokaz polowy pracy maszyn do sadzenia, pielęgnacji i zbioru ziemniaka

10.00 – 13.00 – Zgłoszenia do konkursu dla producentów ziemniaka „najcięższa sieradzka pyrka”

11.00 – 13.00 – Konkurs „ ziemniaczane inspiracje – najlepsza potrawa z ziemniaka”

12.00 – 14.00 – Konkursy z sieradzkimi pyrkami

13.00 – 14.00 – Konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian ziemniaka

14.00 – 15.00 – Podsumowanie konkursów

16.00 – Zakończenie XXIV Krajowych Dni Ziemniaka

Zobacz więcej

Maliny

Latem najlepiej smakują prosto z krzaka :) Zimą i jesienią rozkoszujemy się sokami, dżemami i konfiturami. A kiedy zmarzniemy, najlepiej rozgrzeje nas herbatka z malinami. Maliny oprócz tego, że są niezwykle smaczne, posiadają wiele dobroczynnych dla nas właściwości. Mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce. 😍😍😍😍😍😍Maliny to prawdziwa bomba witaminowa. - witaminy C, K, B1, B2, B6, E , a tym samym wzmacniamy nasz układ odpornościowy, - są bogate w kwasy organiczne – kwas cytrynowy, askorbinowy, salicylowy i jabłkowy, - potas – reguluje gospodarkę organizmu, są polecane osobom borykającym się z chorobami nerek i woreczka żółciowego. Potas wpływa również na jędrność skóry, - żelazo i miedź – niezastąpione dla osób z niedokrwistością, - magnez – działa uspokajająco, reguluje dobre samopoczucie, obniża ciśnienie krwi, - wapń – niezbędny dla zdrowych kości, - fosfor – mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w naszym ciele, Maliny to naturalny środek, który pomaga zwalczać gorączkę. Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu przekonał się o tym na własnej skórze. Nic tak nie pomaga przy przeziębieniu jak gorąca herbata z sokiem malinowym. Dzieje się tak, ponieważ maliny pobudzają działanie gruczołów potowych. Pot, odparowując ze skóry, powoduje obniżenie temperatury. Ponadto zawarte w malinach olejki eteryczne działają rozgrzewająco. Oprócz zajadania się malinami, warto zainteresować się, jak fantastycznie działa na naszą skórę. Przepis na dżem malinowy: 1 kg malin około 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny Przygotowanie: Maliny umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na dłuższą chwilę, aby puściły sok. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Garnek stawiamy na najmniejszym palniku i gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie woda odparuje z owoców i dżem powinien mieć już odpowiednio gęstą konsystencję. Jeśli jest nadal jest płynny, należy dłużej go gotować. Konsystencję najlepiej sprawdzać, nakładając łyżeczkę dżemu na talerzyk, którzy uprzednio umieściliśmy na kilka minut w zamrażarce. Jeśli powierzchnia dżemu lekko się zetnie i nie rozlewa się on po całym talerzyku, wówczas jest gotowy do przełożenia do słoików. Słoiki wyparzamy wrzącą wodą. Następnie napełniamy je wrzącym dżemem. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gotowe słoiczki opisujemy i chowamy w szafce lub spiżarni. Zobacz więcej

W świecie sałat

W świecie sałat… W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się obok owoców również warzywa. O tej porze roku można kupić wiele świeżych warzyw, ziół i kiełków a włączając różne egzotyczne warzywa dodatkowo wzbogacić smak wielu potraw. Lekkie, zdrowe do tego kolorowe oryginalne dania można sporządzić wybierając na przykład „modne” sałaty: Sałata masłowa – najbardziej znana sałata o delikatnych, jasnozielonych łagodnych w smaku liściach. Sałata lodowa – tworzy okrągłe, zwarte, mocno zwinięte głowy. Liście ma grube, mięsiste, chrupiące i bardzo kruche. Idealnie komponuje się z wieloma daniami. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje świeżość w lodówce, nie tracąc cennych wartości. Sałata lodowa jest produktem niskokalorycznym, zatem polecanym w dietach odchudzających. Sałata rzymska – jej liście są sztywne, ciemnozielone lub żółtawozielone, grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone. Tworzy wydłużone główki. Jest lekkostrawna, ma soczysty delikatny smak z lekką goryczką. Zawiera witaminy B1, B2, PP, C , karoten oraz składniki mineralne, wapń, fosfor, żelazo. Roszponka – należy do cenionych sałat zimowych, z uwagi na ciekawy orzechowy smak ale też wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C i kwasu foliowego. Drobne, zaokrąglone listki tworzą rozety podobne do stokrotki. Można ją traktować jako naturalny środek wzmacniający organizm i chroniący przed przeziębieniami. Rukola – liście jej kształtem przypominają trochę liście mlecza, o smaku lekko orzechowym nieco zbliżonym do rzodkiewki. W rukoli znajdują się witaminy K, A, C, oraz z grupy B. Sałata ta stanowi dobre źródło minerałów, żelaza zapobiegającego anemii, potasu korzystnie wpływającego na układ krwionośny a także wapnia, magnezu i manganu. Jej charakterystyczny ostry smak wynika ze związków o działaniu bakteriobójczym. Liście rukoli można łączyć z innymi gatunkami sałat. Takie sałatki apetycznie wyglądają i oryginalnie smakują. Lollo bianco – odznacza się dekoracyjnymi, silnie karbowanymi liśćmi o jasnozielonym kolorze, dzięki czemu sałatki z nich przyrządzone efektownie się prezentują. Smak ma łagodny, delikatny, podobnie jak znana sałata masłowa. Lollo Rosso - jest czerwoną odmianą lollo bianco, zakończenia karbowanych liści mają czerwony kolor. Można ją łączyć z fetą, białym serem lub brzoskwiniami, doprawiając różnymi sosami. Cykoria- białokremowe (również fioletowe) ciasno ułożone listki tworzą podłużną główkę. Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, manganu, cynku i kwasu foliowego. Jest lekkostrawna, ale w kuchni ceniona przede wszystkim z uwagi na oryginalny smak. Dodawana jest głównie do sałatek i surówek ale również dobrze smakuje duszona czy zapiekana. Należy kupować cykorię o jak najbielszych i najmniejszych listkach. Taka jest smaczniejsza i bardziej wyrazista w smaku. Radicchio – sałata o dużej główce, lekko gorzkawym smaku zbliżonym do cykorii, wyglądem przypomina małą czerwoną kapustę. Tak jak cykoria odznacza się właściwościami leczniczymi, wzmacnia i pobudza pracę wątroby oraz żołądek. Szpinak- nie lubiany przez większość dzieci, ma gorących zwolenników wśród dorosłych. Liście szpinaku dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak zawiera dużo żelaza, magnezu, potasu witaminę E oraz z grupy B. Wadą szpinaku jest zawartość kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny spożywać go osoby z kamicą nerkową. Szpinak jest bardzo zdrowy, doskonały na gorąco i surowo. W sałatkach dobrze komponuje się z serami oraz owocami. Sałatka polana oliwą zwiększa wchłanianie beta-karotenu i luteiny. Po świeże sałaty zapraszamy na zakupy na Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa” S.A. #swiezeizdrowebozezjazdowej #warzywa #rynekhurtowy Zobacz więcej

Święto Kupca 2016

Łódzki Rynek Hurtowy „Zjazdowa” S.A. już po raz ósmy był współorganizatorem i głównym sponsorem „Święta Kupca”. Tradycja tego święta sięga początków XX wieku, kiedy to w dniu 8 grudnia 1937 r., podczas pielgrzymki polskich kupców na Jasną Górę, uroczyście ogłoszono, że będzie to Dzień Kupca Polskiego. W czasie wojny Święto Kupca obchodzono tylko dwa razy. W latach 1946-1949 Święto Kupca było kontynuowane, by w latach realnego socjalizmu wykreślić je z kalendarza. Dopiero po roku 1989, wraz ze zmianą ustroju, Dzień Kupca ponownie zaczęto świętować.

W ramach integracji środowiska kupieckiego z otoczenia Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa” S.A. na tegoroczne obchody święta zostali zaproszeni przedstawiciele władz województwa, miasta, akcjonariusze rynku, kupcy oraz przedstawiciele firm współpracujący z ŁRH „Zjazdowa” S.A. Członkowie stowarzyszeń: Łódzkiej Federacji Kupieckiej oraz Wojewódzkiego Związku Zrzeszeń Kupców i Usługodawców w Łodzi. Przybyło około 570 gości. Obchody Święta Kupca są okazją do spotkania osób, które na co dzień tworzą środowisko kupieckie Łodzi.

Tegoroczne obchody wsparły firmy: PKO Bank Polski, Zakłady Mięsne Pamso S.A., InterRisk Towarzystwo Ubezpieczeń Spółka Akcyjna Vienna Insurance Group, Gravita , Cukiernie Dybalski, Multiubezpieczenia, Koncesjonowane Biuro Ochrony "SERVO" KUR i Wspólnicy Sp. Jawna, których przedstawiciele również wezmą udział w obchodach.

Uroczystość odbyła się się w dniu 26 listopada 2016 r. w Klubie Wytwórnia. Impreza rozpoczęła się o godzinie 17.15, a ostatni goście wyszli o 2:15. W trakcie uroczystości wystąpił zespół „Yaka Band” znany z programu "Jaka to melodia" 

Catering przygotowała firma "Inter - Solar"

https://www.facebook.com/pg/rynekzjazdowa/photos/?tab=album&album_id=1502780393068944

Zobacz więcej