Maliny

Latem najlepiej smakują prosto z krzaka :) Zimą i jesienią rozkoszujemy się sokami, dżemami i konfiturami. A kiedy zmarzniemy, najlepiej rozgrzeje nas herbatka z malinami. Maliny oprócz tego, że są niezwykle smaczne, posiadają wiele dobroczynnych dla nas właściwości. Mają również szerokie zastosowanie w kosmetyce. 😍😍😍😍😍😍Maliny to prawdziwa bomba witaminowa. - witaminy C, K, B1, B2, B6, E , a tym samym wzmacniamy nasz układ odpornościowy, - są bogate w kwasy organiczne – kwas cytrynowy, askorbinowy, salicylowy i jabłkowy, - potas – reguluje gospodarkę organizmu, są polecane osobom borykającym się z chorobami nerek i woreczka żółciowego. Potas wpływa również na jędrność skóry, - żelazo i miedź – niezastąpione dla osób z niedokrwistością, - magnez – działa uspokajająco, reguluje dobre samopoczucie, obniża ciśnienie krwi, - wapń – niezbędny dla zdrowych kości, - fosfor – mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w naszym ciele, Maliny to naturalny środek, który pomaga zwalczać gorączkę. Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu przekonał się o tym na własnej skórze. Nic tak nie pomaga przy przeziębieniu jak gorąca herbata z sokiem malinowym. Dzieje się tak, ponieważ maliny pobudzają działanie gruczołów potowych. Pot, odparowując ze skóry, powoduje obniżenie temperatury. Ponadto zawarte w malinach olejki eteryczne działają rozgrzewająco. Oprócz zajadania się malinami, warto zainteresować się, jak fantastycznie działa na naszą skórę. Przepis na dżem malinowy: 1 kg malin około 400 g cukru sok wyciśnięty z jednej cytryny Przygotowanie: Maliny umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na dłuższą chwilę, aby puściły sok. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Garnek stawiamy na najmniejszym palniku i gotujemy na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie woda odparuje z owoców i dżem powinien mieć już odpowiednio gęstą konsystencję. Jeśli jest nadal jest płynny, należy dłużej go gotować. Konsystencję najlepiej sprawdzać, nakładając łyżeczkę dżemu na talerzyk, którzy uprzednio umieściliśmy na kilka minut w zamrażarce. Jeśli powierzchnia dżemu lekko się zetnie i nie rozlewa się on po całym talerzyku, wówczas jest gotowy do przełożenia do słoików. Słoiki wyparzamy wrzącą wodą. Następnie napełniamy je wrzącym dżemem. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gotowe słoiczki opisujemy i chowamy w szafce lub spiżarni.